top of page

Proeflokaal 1574

#ft-openSubscribe

Ons verhaal

In de zomer van 2018 opende Proeflokaal 1574 haar deuren op de Apothekersdijk in Leiden. Vrienden die na jaren van wijnreizen en proeverijen hun passie voor wijn & wijnspijs wilden delen met anderen. Geen lastig geklets zoals we dat in de wijnwereld vaak tegenkomen, maar mooie wijnen in een gezellige ambiance die werd omgedoopt tot wijnhuiskamer van Leyden.

 

Toen Proeflokaal 1574 een paar jaar geleden haar deuren opende zag het er behoorlijk anders uit dan vandaag de dag; zo kunnen onze gasten van het eerste uur zich ongetwijfeld nog de kleine keuken op de eerste etage herinneren. In de jaren die volgden groeide 1574 door tot een begrip in de Leidse binnenstad. Wijnliefhebbers uit de omgeving en steeds verder daarbuiten maakten kennis met onze passie voor wijn en eten.

 

Waar wij ons tijdens de lockdowns bezig hielden met online proeverijen om onze passie te kunnen blijven delen, bouwden we achter de schermen verder door. Zo verhuisde de keuken naar het ruimere aangrenzende pand en werd Wijnkamer 1574 gecreëerd: dé plek om ook uitgebreid te dineren. Hierdoor werd ons team natuurlijk ook groter. Niet alleen aan de voorkant verschenen er nieuwe, vriendelijke gezichten, ook in de keuken kwam er meer mankracht aan te pas met onder andere de komst van chef-kok Michael Newton.

 

Bij onze gasten ontstond steeds meer vraag naar wijnkennis. Daarbij mogen we onszelf wel een beetje op de borst kloppen, want onze wijnspijs combinaties en mooie verhalen creëren natuurlijk een hunkering naar meer. Om aan deze vraag te voldoen hebben we onze eigen wijnschool opgericht, Academie 1574, waar wij de cursussen SDEN 1, 2 en 3 aanbieden en een wijnspijs-cursussen.

 

Dit (ooit zo) kleine Leidse wijnbarretje blijft bezig en zo organiseerden we in 2022 zelfs een heus wijnfestival: Chateau Leyden. Dit festival trok honderden bezoekers en was eigenlijk een soort “Proeflokaal in het groot” waarbij zelfs wijnboeren van over de hele wereld naar Leiden afreisden om onze bezoekers kennis te laten maken met hun geweldige wijnen.

 

De voorlopig laatste uitbreiding van Proeflokaal 1574 vond plaats in december 2022 met de opening van wijnwinkel PINOT &NOIR. In deze winkel vind je naast de wijnen uit je vertrouwde wijnbar nog véél meer met een selectie van wel 450 wijnen, zeldzame speciaalbieren, wijnboeken en wijngadgets.

 

Hoewel er een boel veranderd is sinds 2018, is er in de basis niet zo veel veranderd. Proeflokaal 1574 blijft een verhaal van ondernemerschap en vriendschap, dat gekenmerkt wordt door een hecht team met een hoog gemiddeld wijn-opleidingsniveau en passie voor mooie wijn en heerlijk eten. 

 

Proeflokaal 1574 - “De wijnhuiskamer van Leyden”

bottom of page